zámek

Zámek s hospodářskými budovami se nachází zhruba 5 km severozápadně od Milevska a je součástí obce Přeborov. Areál budov byl postaven na počátku 18. století a jeho podoba se do současné doby mnoho nezměnila. Areál tvoří budovy seskupené kolem čtvercového dvora. Hlavní zámecká budova se špýcharem je situována na severní straně, má obdélný půdorys, je zastřešena sedlovou střechou a má volutové štíty. Ostatní budovy byly postaveny jako hospodářské objekty - stáje, chlévy s kolnou, stodoly. Areál je na severní a východní straně vymezen ohradní kamennou zdí. Ve východní stěně bývala brána, která se nedochovala. Podél zdí se nacházejí drobné hospodářské objekty (např. kurníky, chlívky,...), na které se nevztahuje památková ochrana. Za stájemi na jihu se nacházela ovocná a užitková zahrada, která byla ohraničená kamennou zídkou (v roce 2002 byla v polorozbořeném stavu). Koruna zdi bývala kryta cihlami naplocho. V zídce bývala vrátka, z nichž se dochoval pouze sloupek. Součástí chráněného areálu je i pozemek parc.č. 2364, který je na severu vymezen ohradní zdí z roku 1727. Na pozemku při severní zdi se nachází drobná stavba, na kterou se nevztahuje památková ochrana.