venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 22 se nachází na samém severním konci obce ve vyvýšené poloze vůči končící hlavní ulici obce a v sousedství další usedlosti napravo od ní. Jedná se o zemědělskou usedlost uzavřeného typu střední velikosti, dispozičně velmi dobře zachovaná, avšak ve velmi špatném (až havarijním) technickém stavu objektů. Areál zahrnuje obytné stavení, ohradní zeď s branou a brankou, špýchar, stáje, chlévy a kolny a stodolu. Stavební parcela vybíhá před usedlost, plocha je upraevna jako dvě předzahrádky, jejichž oplocení není součástí KP. Utilitární úpravy ve dvoře jako psí výběh, kurník s výběhem apod. nejsou předmětem památkové ochrany. Západní trakt tvořen obytným stavením, východní trakt tvořen špýcharem s navazujícími stájemi a chlévy s kolnou. Severní trakt tvořen stodolou. Mezi stodolou a obytným stavením průchod. Z jihu usedlost uzavřena ohradní zdí s bránou a brankou.