boží muka

V Radouňce v Lodhéřovské ulici, na dohled od božích muk se jménem Marcus Raus, se setkáváme s typem božích muk, jenž se formou dříku ještě hlásí k raně renesančnímu tvaru v podobě oktogonálního hranolu. Abakus založený na čtverci obvod oktogonu pilířku přesahuje, drobná kaplice již přináší nové prvky v reliéfní výzdobě. Je formována jako čtyřboký hranol, na všech stranách s mělkými, půlkruhem ukončenými nikami, nad nimiž jsou vytesány plastické lebky se zkříženými hnáty. Završení kaplice není patrně zachováno, do odsazené horní přesahující desky je upevněn prostý kovaný křížek. Lze odhadnout, že kaplice v Radouňce mohla nést obdobné završení jako muka ve Stráži nad Nežárkou. Zároveň díky starší fotodokumentaci, na níž lze ještě rozluštit dataci u srovnatelných božích muk, je možné odhadnout, že kaplice božích muk v Radouňce vznikla na samém počátku 17. století.