usedlost

Venkovská uzavřená usedlost čp. 3 ve Straňovicích (místní čtvrť Malenice) se nachází při východním okraji malé obce, na úpatí lesa. Vstupní průčelí je orientováno k SZ a je tvořeno trojúhelným štítem obytného stavení a trojúhelným štítem stodoly, jenž jsou spojeny vjezdovou branou s volutovým nástavcem. Usedlost se nachází v blízkosti obce Dolní Nakvasovice, kde působil stavitel Jakub Bursa, takže je možné a pravděpodobné, že i usedlost ve Straňovicích byla ovlivněna jeho tvorbou. Usedlost drobného charakteru je na SV straně tvořena obytným stavením a na něj navazují drobné chlévy. Na JZ straně se nachází stodola, která byla v 80. letech 20. století částečně ubourána. Na východní straně je situován loch se schodištěm, který je zapuštěn v přilehlém terénu. Na východní straně je kamenný taras vyrovnávající terénní nerovnosti okolních pozemků. Oplocení dvora pletivem je bez památkové ochrany.