venkovská usedlost

Areál zahrnuje obytné stavení čp. 19, výměnek čp. 54, ohradní zeď s bránou a brankou, chlévy a stáje, kolnu, stodolu a dvůr. Před průčelím je malý pruh pozemku. Ohradní zeď na jihozápadní straně, novodobé přístavky a parcelně oddělený pozemek parc.č. 85/3 ve dvoře nejsou předmětem památkové ochrany. Usedlost čp. 19 se nachází zhruba ve středu východní části obce, západně od jižního přítokového chobotu rybníka Dvořiště, při průjezdné silnici Hůrky - Horní Slověnice. Hlavní průčelí usedlosti je obrácené do této silnice k jihovýchodu. Usedlost sestává z obytného stavení čp.19, umístěného vpravo od brány, na něj navazují bývalé stáje, vlevo od brány je výměnek s komorou čp.54, na něj navazují chlévy, dále kolna. Vzadu příčně uzavírá dvůr stodola, z přední strany ohradní zeď s bránou a brankou. K severovýchodnímu průčelí výměnku je přistavěn novodobý přístavek. Všechny objekty jsou přízemní, zastřešeny jsou sedlovými střechami. Datace na štítě výměnku udává rok 1856.