venkovská usedlost čp. 18 a čp. 49

Usedlost je situovaná do severozápadního cípu protáhlé návsi, kdy směrem do návsi se pohledově uplatňuje pouze část průčelí obytného stavení pravého křídla (čp. 18). Vjezd do dvora je umístěn kolmo k oběma štítům. Na obytnou část pravého křídla (čp. 18) usedlosti navazují hospodářské prostory tří bývalých stájí , které jsou průchozí. I když neplní svoji původní funkci zůstaly po stavebně historické stránce zachovány. V závěru dispozice tohoto křídla se nachází malá místnost skladu se zazděným původním vstupem ze dvora a ze stáje. Do této místnost se vstupuje ze stodoly. Levé křídlo usedlosti (čp. 49) - bývalý výměnek je rovněž obdélně protáhlého půdorysu. Na obytnou část navazuje část hospodářská, a to prostor stáje, kolny otevřené do dvora. Dispozici usedlosti uzavírá příčně položená stodola se dvěma pravoúhlými otevřenými vstupy. Ve středu je situován loch se vstupem ze dvora. Dvůr je částečně zatravněn, částečně zámková dlažba a placáky. Majetkové rozdělení dvora je vytyčeno drátěným plotem. Stav 2019: Stáj za výměnkem neexistuje.