venkovská usedlost

Usedlost čp. 13 stojí ve východní části Horusic, štítem obytné budovy a branou je obrácena na jih k Horusickému rybníku. Jižní fronta usedlosti je neúplná, v místě, kde bývá v dané lokalitě zrcadlově k obytné budově umístěn špýchar, je zbořeniště objektu, patřícího k sousední usedlosti čp. 14. Špýchar je umístěn cca v 1/2 délky nepravidelné pravé (východní) strany dvora. Obytná budova s původní trojdílnou dispozicí je položena podél západní hranice usedlosti, za ní navazuje budova chlévů. Severní stranu dvora uzavírá stodola s jedním starším a jedním novodobým přístavkem u dvorní podélné strany. Netypická je druhá menší stodola s podélnou osou J — Z, kolmou na stodolu větší. Před jižním štítem stodoly je postaven špýchar, před ním je na východní stranu odsunuta kolna bez PO (stav 2004). Kolna byla zbourána mezi roky 2004 a 2018.