usedlost

Venkovská usedlost je situována ve středu obce Lnáře, při hlavní komunikaci č. 17 vedoucí ze Lnář do Spáleného Poříčí. Usedlost je orientována vstupním průčelím do přilehlé komunikace, k západu. Usedlost tvoří cenný architektonický a urbanistický prvek v obci. Usedlost nepravidelného tvaru s budovami na SZ straně a samostatně stojící stodolou na jihu. Usedlost je tvořena obytným stavením s navazujícími chlévy na severní straně, na jihu se nachází drobný hospodářský objekt s průjezdem a v níže položeném jižním prostoru dvora je situována průjezdná stodola. U stodoly se nacházejí přístavky, na které se nevztahuje památková ochrana. Nepravidelný dvůr je zatravněn, podél obytného stavení a chlévů je vydlážděn okapový chodníček. Dvůr je na SV straně ohraničen dřevěným plotem na podezdívce, na který se nevztahuje památková ochrana, je nový.