venkovská usedlost

Usedlost pohledově navazuje severozápadně na usedlost čp.5 a dotváří tak návesní prostor, nachází se v rovinatém terénu při průjezdné komunikaci ve směru na Vlastiboř, je obklopena zahradou, loukou a polemi Usedlost je areál přízemních objektů, pouze špýchar je patrový. Obytně hospodářská budova se zdobeným štítem spoluvytváří průčelí, sestává pak z obytné části a stájí a vytváří jižní křídlo usedlosti. Na ní navazuje s malým odstupem drobná samostatně stojící kolna. Patrový špýchar je součástí průčelí návsi, dvůr je ohraničen ohradní zdí s vjezdovou bránou a brankou. Původně byla u špýcharu ještě jedna branka, ta je však zazděná. Na špýchar na pravém křídle navazují chlévy a kolny. Stodola je umístěna na západní straně naproti bráně. Dvůr je uzavřeným prostorem, vymezeným stodolou, pravým a levým křídlem usedlosti a ohradní zdí s vjezdovou branou. Je přístupný z návsi v ohradní zdi, dále ze zahrady průjezdem v kolně na severu, na západě 2 průjezdy ve stodole, jednou brankou v ohradní zdi vedle stodoly a průjezdem do zahrady vedle malé kolny na jihu.