kašna se sochou Tritona

Barokní kašna, zvaná Koudelova, se nachází v dolní části Havlíčkova náměstí v těsné blízkosti chodníku při diagonální komunikaci. Je výrazným doplňkem celého prostoru náměstí, i když vzhledem k severně umístěnému morovému mariánskému sloupu je prvkem subdominantním. Kašna se stupni je žulová, socha (orientovaná k severu) pískovcová. Půdorys kašny tvoří čtverec, jehož strany jsou expanzivně prolomeny téměř půlkruhovými částmi (půdorys kvadrilobu). Uprostřed na čtvercovém postamentu je socha Tritona, který se opírá o skálu. Levou pokrčenou rukou podpírá mělkou kruhovou lasturovou mísu, ve které je ryba s otevřenou tlamou – v ní vodotrysk. Pravou ruku má v bok, na levé noze klečí, pravou se kolenem opírá o skálu, ze které mu noha směřuje vpravo dolů. Kolem beder má řasenou látku. Vousatá tvář vyjadřuje námahu (otevřená ústa). Mísa má ještě rotační kalichovitě se rozšiřující podpůrný prvek, který spočívá tritonovi na rameni a šíji. Kolem kašny jsou kamenné stupně, které sledují svažující se terén náměstí (na S a V jsou 3 stupně, na Z 4 a na J 5) s příslušnými přechody do ztracena. Jednotlivé díly jsou spojovány kovářskými skobami. Obíhající schodiště a podstavec sochy nahrazeny novodobými kopiemi.