venkovská usedlost

Areál zahrnuje obytné stavení, stáje, kolnu, stodolu a dvůr. Na místě výměnku byl postaven nový RD, který není předmětem památkové ochrany, stejně jako novodobá vrata na místě původní brány. Uzavřená venkovská usedlost čp. 6 se nachází v obci Sedlec, v severo-východní části a průčelí obytného domu s letopočtem 1832 je orientováno k hlavní komunikaci. Jedná se o uzavřený areál, jehož budovy jsou seskupeny kolem dvora. Západní hranice areálu je tvořena obytným stavením se selskobarokním štítem, který nese letopočet 1832 a na něj navazují chlévy a rohové stáje s plackovými klenbami. Usedlost uzavírá na severu průjezdná kolna a upravená stodola. Za stodolou je zahrada dosahující až k hlavní komunikaci do Českých Budějovic. Zahrada není součást KP. Východní hranice areálu je tvořena obvodovou stěnou sousedního objektu. V JV rohu usedlosti býval výměnek, který byl v roce 1965 zbourán a na jeho místě byl postaven nový rodinný dům s vlastním číslem popisným. Průčelí obytného stavení a nového domu je spojeno novými kovovými vraty, které nahradily vjezdovou bránu.