usedlost

Venkovská uzavřená usedlost čp. 3 se nachází ve významné památkové rezervaci v obci Malé Chrášťany a s ostatními kulturními památkami čp. 2, 4, 5, 6 tvoří západní stranu návsi. Východní dvouštítové selskobarokní průčelí spojené vstupní branou a brankou je orientováno do návsi. Jedná se o uzavřený areál, jehož budovy jsou seskupeny kolem dvora. Severní hranici usedlosti tvoří obytné stavení se sedlovou střechou a na něj navazují přízemní stáje s převýšeným podkrovím, které jsou zastřešeny sedlovou střechou. Dispozičně poposunuta k usedlosti čp. 2 je kolna se sedlovou střechou, která je průchozí na malou zahrádku. Usedlost uzavírá na západě průjezdná stodola - sstav k roku 2004. V JV rohu dvora je umístěna samostatně stojící budova špýcharu s novou sedlovou střechou. Špýchar je propojen ohradní zdí s branou a brankou s obytným stavením. Jižní hranici dvora tvoří budovy sousední usedlosti čp. 4. Za obytným stavením, na severu, je malá zahrádka ohraničena na západě kolnou a na východě ohradní zdí s brankou. U stodoly, v jižní části stály dva malé přízemní objekty (podle slov majitelky chlévy), které v 80. letech 20. století vyhořely. Stav k roku 2016 - stodola zbourána.