usedlost

Venkovská usedlost čp. 10 se nachází na východním okraji jižní strany nepravidelného návesního prostoru. Původně ucelená zemědělská usedlost, vytvářející spolu se sousedními staveními zachovalou část zástavby návsi, byla novodobě poškozena demolicí brány a špýcharu s původním rokokově vykrajovaným štítem v souvislosti s vytvořením cesty ke kravínu č. parc. 1043/10. Zemědělská usedlost je odděleně stojící areál přízemních objektů. Obytné stavení vytváří spolu s navazujícími stájemi západní křídlo usedlosti a obrací se zdobeným štítem směrem na sever do návesního prostoru. Stodola je umístěna samostatně ve větším odstupu na jižní straně dvora. Původní vjezdová brána byla demolována stejně jako špýchar, vytvářejíci průčelí usedlosti a východní křídlo usedlosti s navazující kolnou. Dvůr je v současnosti neoploceným otevřeným prostorem, pohledově narušeným novodobou komunikací, který navazuje na okolní zahradu a louky.