předměstský dům

Dům čp. 164 je součástí městské památkové zóny Plešivec. Na rozsáhlém pozemku samostatně stojící měšťanský dům, přízemní, orientace štítová. Průčelí je trojosé s rozložitým štítem s volutami, završeným trojúhelným tympanonem. Mezi tři okna hlavního průčelí jsou umístěny pilastry –při nároží zdvojené. Okna přízemí jsou lemována úzkým páskem štukové šambrány. Hlavice pilastrů jsou nasazené v úrovni okenních překladů. Profilovaná patrová římsa není vynesena pilastry přízemí, ale „vznáší se“ nad nimi s distancí cca 30 cm.; je překryta bobrovkami. Ve štítu tři pilastry flankují dva okenní otvory. Parapetní výplně tvoří ve štuku vytažený horizontálně umístěný obdélník s okosenými rohy a rovnoramenným trojúhelníkem ve středu. Voluta uplatňující se v obrysu štítu je stlačená. Na střední ose tympanonu je umístěný plastický kruhový „terč“. Dům slouží obytným účelům