venkovská usedlost

Usedlost je situována na severní straně návsi v Záboří při výjezdu směrem na Dobčice. Pravé křídlo usedlosti tvoří obytná část (koncem 20. stol. nově zrekonstruována), na kterou navazují bývalé stáje (pro dobytek) v části adaptované na hygienické zázemí (koupelna WC) a spíž, další část stájí je dosud ponechána volná bez zastavění. Na stáje navazuje zázemí pro děvečku a pravé křídlo uzavírá sýpka. Za sýpkou je volný prostor se studnou, následuje na pravé straně průjezd, na který navazuje bývalá řezárna (pozdější sklad uhlí a dnes truhlárna, pod ní je situován sklípek). V levém křídle je situován výminek, na který navazuje nová stavba obytné místnosti na místo původních maštalí. Levé křídlo pokračuje bývalými chlívky a dále otevřenou kolnou, seníkem a patrovým dřevníkem, resp. kolnou na dřevo. Celou usedlost na severu uzavírá stodola, za kterou se nachází malá zahrada. Uvnitř je zatravněný dvůr. Mezi obytným stavením a výminkem je jednoduchá brána a branka s rovným napražím.