dům

Měšťanský dům v Husově ul. čp. 107 se nachází na území městské památkové rezervace ve městě Prachatice a je významným prvkem urbanistického uspořádání v historické zástavbě města. Dům je orientován hlavním průčelím do Husovy ulice a uprostřed hmoty domu je situován malý dvorek. Dva trakty domu jsou spojeny dřevěnou pavlačí přes dvě patra. Jedná se o dvoupatrový dům na úzké hloubkové parcele, který má klasicistní fasádu z doby kolem roku 1875. Průčelí o dvou okenních osách, je členěno horizontálně patrovou profilovanou římsou a korunní profilovanou předsazenou římsou. V průčelí je přízemí členěno dvěma dveřními otvory v polokruhovém otvoru, které jsou štukově lemovány. Okenní otvory v patře jsou ve štukových šambránách, které jsou zvýrazněny nadokenní římsou a podokenním obdélným polem, které má uprostřed obdélnou vpadlinu, jenž dosedá na patrovou římsu. Okenní otvory ve 2. patře jsou menšího rozměru a mají jednodušší šambránu. Okna jsou šestitabulková, osazena v líci fasády. Dům slouží k obytným účelům s komerčním využitím jedné místnosti v přízemí. Areál zahrnuje dům včetně zadního dvorního křídla připojeného pavlačí a dvorek.