pomník padlým za 1. světové války

Pískovcová plastika obětem 1. světové války od E. Kodeta se nachází na mírném návrší uprostřed parkově upraveného oploceného prostranství pod mohutnými stromy. Pomník se skupinou plastik v nadživotní velikosti je komponován jako hrob padlého hrdiny s pěticí truchlících postav. Na čtyřboké betonové základně se nachází odstupňovaný sokl z bosovaných kvádrů, který je v přední části pomníku nižší s umístěnou plastikou umírajícího vojína, za jehož zády vyrůstá mohutný pilíř s nápisovou deskou a vrcholovým sousoším truchlících postav. Nahá ležící postava umírajícího vojína hledícího vzhůru se opírá o pravý loket a levicí k sobě tiskne prapor, do něhož je postava zahalena. V pravé části plintu ležící postavy je signatura E. Kodet. Na vrcholu pilíře tyčícího se za umírajícím vojínem je pětice truchlících postav - žena v dlouhém plášti s novorozencem v náručí. Žena pravou rukou přidržuje dvě malé plačící dívenky držící se za ruce a stojící ji u pravého boku. Po levici ženy klečí stará žena se sepjatýma rukama. Na soklu je umístěna deska z leštěného mramoru s majuskulním nápisem: "1914 Vám, kteří jste 1918/ životy své i štěstí svých rodin/ svobodě vlasti obětovali./ Fr. Čermák, Alois Kolář, Jos. Kolář/Fr. Kratochvíl, Alois Kvaš, Fr. Kvaš/Jan Kvaš, Petr Machek, Václav. Machek/Jos. Navrátil, Jind. Řehák, K. Řehák/Fr. Šťastný, Ant. Švec, Fr. Trnka/Fr. Vacata st., Fr. Vacata, Ant. Vávra/Václ. Vitera/" V dolní části je pak vycházející slunce s paprsky a datum 28. říjen 1918. Text na desce je vytónován stříbrnou barvou. materiál: sokl - hrubozrnná arkóza, sousoší - hořický pískovec, nápisová deska - leštěná liberecká žula rozměry: v. 315, š. 200, hl. 175 cm rozměry desky: 100 x 80 cm