venkovská usedlost

Usedlost je situována na severní straně návsi v Záboří. Boční stěna čp. 21 probíhá podél výjezdové silnice směrem na Dobčice. Jedná se o usedlost původně uzavřené dispozice (stodola už neexistuje), štítovým průčelím orientované na náves. Vpravo se nachází usedlost čp. 1 s obytnou přední částí a na ní navazující dvorní křídlo hospodářské části. Obytná část je obdélného půdorysu, patrová, průčelí do návsi je trojosé. Na obytnou část navazují dva shodné prostory stájí a dále v odstupu hmoty zdí i úrovně krovu navazuje další část hospodářské části stájí. Vlevo usedlosti se nachází čp. 21 — původně vejminek s dvorním křídlem hospodářského objektu. Obytná část je opět obdélného půdorysu, přízemní, průčelí směrem do návsi je trojosé. Na obytnou část přímo navazují hospodářské prostory. Mezi čp. 1 a čp. 21 se nachází patrový špýchar (dnes majetko-právně přičleněno k čp. 21). Zadní část usedlosti původně uzavírala příčně hmota stodoly, která byla po požáru zdemolována (zachován sklep). Dvůr je zatravněn a uprostřed předělen plotem s živým zeleným porostem.