zbytky hradební zdi a brány

Popis k roku 2013: Výrazná vysoká ohradní zeď usedlosti čp. 7 a čp. 37 je proražena půlkruhově klenutou branou, jíž prochází silnice Trhové Sviny - Benešov nad Černou. V dolní části je zeď zesílena opěráky. První písemná zmínka o vsi Čížkrajice pochází z roku 1322, založena však byla snad již ve 12. století. Ve vsi bylo vladycké sídlo, jehož místo není dnes známo. K roku 1544 je zde připomínána tvrz se dvorem, jež se zčásti dochovala v dnešním čp.31 a 33. Kolem tvrze se rozkládal hospodářský dvůr i s pivovarem. Tento dvůr byl zřejmě uzavřen ohradní zdí. Plocha severně od tvrze byla prakticky nezastavěna a byla zde zahrada. Kolem její severní a západní strany se dochovaly pozůstatky původního ohrazení, jež jsou prezentovány jako opevnění vesnice. Toto tvrzení je pravděpodobně chybné. Stejně tak je mylně považována za hradbu s bránou průběžná severní zeď dvora čp.7, který pravděpodobně sloužil jako zájezdní hostinec a stojí vysunut z půdorysu původního dvora s tvrzí. Jeho bránou procházela cesta z Trhových Svinů. Čížkrajice s největší pravděpodobností nebyly hrazenou vesnicí a památkově chráněné ohradní zdi nebyly hradbami. Vesnice ve středověku ani v renesančním období opevněny nebyly.