venkovská usedlost

Areál usedlosti čp. 20 s výměnkem čp. 38 stojí na konci souvislé řady stavení po jižní straně návsi a tvoří tak součást historického jádra vsi, jehož tradiční urbanistická struktura byla zachována dodnes. Usedlost má nepravidelný obdélný dvůr s vjezdem z návsi. Po pravé straně vjezdu stojí obytné stavení, na něj dále do dvora navazují stáje, k jejichž západní straně přiléhá sad. Po levé straně brány se do návsi svým štítem obrací výměnek čp. 38, na nějž navazuje v zadní části špýchar. Výměnek má na východní straně svou vlastní zahrádku se samostatným vjezdem a brankou pro pěší. Dvůr je na jižní straně uzavřen samostatně stojící stodolou, na níž na východní straně navazuje objekt bývalé kolny, přestavěné za působení JZD na prasečák. Novodobě přistavěná zádveří u obytného stavení a výměnku a drobné hospodářské přístavky nejsou předmětem památkové ochrany.