boží muka

Kamenná sloupková boží muka se nachází na východním okraji města při silnici do Panské Lhoty u plotu domu čp. 502. Boží muka jsou pozdní reminiscencí (vzpomínkou) pozdně gotického typu asi z druhé poloviny 17. století. Z kamenné čtvercové podnože vyrůstá dřík čtvercového půdorysu s mírně rozšířenou a poměrně vysokou patkou s drápky vybíhajícími středem zkosení. Dřík s okosenými hranami v horní části přechází v jednoduchou čtyřbokou hlavici, která je na přední straně zdobena reliéfním erbem. Znak je již zvětralý a povrch zcela vyhlazený, nelze tak rozeznat, komu erb patří. Dřík, hlavice i štít erbu ale vykazují značnou podobnost s božími muky ÚSKP rč. 40957/7-4768, které nesou erb rodu Collaltů. Boží muka jsou završena hrotitě zaklenutou kaplicí s hlubokou hrotitě klenutou nikou. Ve vrcholu kaplice je vsazen kovový dvouramenný křížek. Dřík je v horní polovině zpevněn železnými skobami. Sokl, dřík a hlavice jsou vzájemně spojeny dalšími železnými skobami.