kostel Proměnění Páně

Areál hřbitovního kostela Proměnění Páně je situován JZ směrem od města Volyně, na přilehlém kopci "Na Malsičce". Areál kostela tvoří významnou urbanistickou a architektonickou dominantu. Areál je tvořen orientovaným jednolodním kostele, kolem kterého se rozprostírá dvouúrovňový hřbitov ohraničený ohradní zdí. Na hřbitově se nachází cenný soubor hrobů a hrobek, který je vyjmenován v přiloženém rozpisu reidentifikace. V severní části hřbitova, na dolní úrovni se nachází ústřední kamenný kříž. V JZ rohu hřbitova se nachází přízemní márnice se sedlovou střechou. Hlavní vstup na hřbitov je ze severní strany bránou, která byla v době dokumentace, v roce 2012, bez výplně. Ve východní ohradní zdi se nacházejí dvě branky, na které se vztahuje památková ochrana. Na západní straně byl hřbitov novodobě rozšířen o novou část hřbitova s novou obřadní síňí. Tato část včetně zdi a staveb není již součástí památkové ochrany.