restaurace Na Panské

Patrový, omítaný, zděný nárožní měšťanský dům. Interiéry přestavěny – adaptace na hostinec. Na průčelí mosazná deska, lichoběžníkového tvaru (100x90x30cm). Na křídlech nápis „1904/Pacov, zprava 1964/XXXIII/Praha Ve středu znak MMF, níže nápis „60. Výročí založení mezinárodní motocyklové federace/60 anniversaire de la fondation de la FIM/60 th anniversary of the foundation of the FIM/. Průčelí na náměstí na levé straně skoseno, je osmiosé, okna za špaletou pravoúhlá s ventilací (novodobá), vstup pravoúhlý, excentrický, umístěný v levé straně. Uliční průčelí domu člení v přízemí pásová bosáž, patro je od přízemí odděleno průběžnou kordonovou římsou je členěno vertikálně kanelovanými pilastry a horizontálně dvěma průběžnými římsami rámující pravoúhlé okenní otvory opatřené širokými šambránami s hrotitými závěsy. Bohatě profilovaná vyložená korunní římsa nese valbovou střechu, krytou bobrovkami. Boční průčelí členěné kordonovou římsou je čtyřosé pouze v přízemí (okenní otvor heraldicky nejvíce vpravo je ovšem zaslepen), v patře je tříosé. Interiéry jsou částečně zaklenuty křížovými klenbami. Na dvorní průčelí domu v jeho jižní části navazuje krátké patrové křídlo kryté pultem, které v ose pokračuje dlouhým přízemním hospodářským křídlem je prolomeno pravoúhlými okenními otvory a pravoúhlým a segmentově zaklenutým vstupem. V zadní východní části dvora se nachází ruina hospodářské budovy obdélného půdorysu ze smíšeného zdiva již beze střechy a zaklenutí interiérů s oběma dlouhými průčelími prolomenými segmentově zaklenutými okenními otvory a vstupy. Budova byla nepochybně zaklenutá, neboť na užších stranách jsou dochovány segmentově zaklenuté pásy nesoucí původně klenební pole. Předmětná ruina je spojena s hospodářským křídlem úsekem vysoké ohradní zdi z lomového zdiva.