kostel sv. Bartoloměje

Kostel sv. Bartoloměje byl v roce 1960 přenesen výše nad zátopovou oblast, ze zatopené vsi Červená. Nyní se kostel nachází v mírném svahu nad řekou Vltavou a JZ směrem zhruba 8 km od obce Vůsí. Románský kostel s výše položenou hranolovou věží obklopený starým hřbitovem tvoří významný urbanistický a krajinotvorný prvek. Jde o orientovaný kostel umístěný ve svahu, ve směru západ východ. Kostel má mírně obdélnou loď, která má trámový strop s prkenným překládaným záklopem a na ní navazuje mírně zúžený čtvercový presbytář sklenutý jedním polem křížové klenby z lomových klenáků a se žebry pravoúhlého průřezu, jenž vyrůstají na nízkých jehlancových konzolách s neprofilovanými krycími deskami. Triumfální oblouk štíhlý polokruhový z tesaných žulových kvádrů, kde v patě oblouku je pravoúhle zalamující se římsa.Podél severní stěny presbytáře je situován přístavek sakristie, který je zaklenut valenou klenbou s trojúhelnými protilehlými výsečemi. Před jižní fasádou lodi je čtvercový přístavek vstupní předsíně sklenutý omítanou křížovou klenbou. V kostele se dochovaly fragmenty nástěnných raně gotických maleb. Východním směrem od kostela se nachází výše položená hranolová věž ve svahu, která je zastřešena jehlancovou střechou zakončenou cibulovitou bání.