měšťanský dům

Měšťanský dům v ulici U Černé Věže ul. čp. 296/15 se nachází na území městské památkové rezervace ve městě České Budějovice a je významným prvkem urbanistického uspořádání v historické zástavbě města. Hlavní dům je orientován hlavním klasicistním průčelím do ulice U Černé Věže a nachází se na spojených parcelách dvou domů. Na příčně dvoutraktovou hlavní budovu navazuje dvorní hloubkové dvoupatrové křídlo, které je půdorysně ve tvaru „L“. Dvorní křídlo je vymezeno v západní zadní části v celé šířce parcely. Dvorní křídlo vymezuje malý obdélný dvorek, který byl původně ohraničen ohradní zdí, která byla v roce 2008 zbourána. Dvorek nyní není vymezen zdí a volně přechází v sousední dvorek u domu čp. 13.