tvrziště Konipas se špýchary

Hrad, původně snad zvaný Hořepník, vznikl nejspíše v 13. století. Jeho prvním doloženým majitelem byl Dětoch z Třebelovic. Po jeho smrti připadl před rokem 1334, kdy se poprvé jmenovitě uvádí pod dnešním názvem, Oldřichovi z Hradce. Jeho syn Jindřich ho prodal na počátku 60. let 14. století Jeníkovi z Mezimostí, jehož potomci se psali Konipasští z Konipasu. V 15. století se jeho majitelé střídali, stav objektu se zhoršoval. Roku 1457 se uvádí jako pustá tvrz. Roku 1574 v blízkosti pustého hradu vzniklo nové sídlo. Jádro hradu zaujímá prostor 45 x 55 metrů, od jihovýchodu je chráněno strmou strání nad potokem Trnava, na zbývajících stranách byl vyhlouben příkop, dosahující šíře mezi 15 a 25 metry. Oba konce příkopu ústily do údolí potoka. Příkop byl vyzděn z lomového kamene na sucho, v jeho severozápadní části se zachovaly zbytky vyzdívky na vnější straně příkopu. Zakončení příkopu byla opatřena na obou stranách příčnými valy, dnes nezachovanými. Příkop byl obklopen sypaným valem, dnes taktéž nezachovaným. Není známo, zda měl hrad předhradí. Z vnitřní zástavby hradu se dochovalo málo. Na jihovýchodní straně nad potokem je dochována menší část obvodové hradby použitá jako substrukce pro výstavbu novější rozměrné sýpky. Dochoval se též velký sklep o rozměru 6 x 16 metrů zaklenutý valenou klenbou. Leží u menší sýpky a pravděpodobně tvořila součást rozměrnější budovy zničené při stavbě sýpky. Další budovu lze předpokládat na místě rozměrné sýpky. Lokalizace původního vstupu je nejistá, dnešní vstupy od severovýchodu i severozápadu jsou novější a vznikly v souvislosti s výstavbou obou sýpek nasypáním valového tělesa přes příkop. Sýpky byly postaveny po zániku hradu pravděpodobně během 70. či 80. let 18. století