socha sv. Jana Křtitele

Barokní socha sv. Jana Křtitele se nachází severozápadně od domu čp. 126 v ulici Na Dlážkách, která spojuje historické centrum Telče se Starým Městem. Celá cesta linoucí se kolem Staroměstského rybníka je lemována celkem 7 barokními sochami od Kašpara Obera z let 1740-1750. Svatý Jan Křtitel zobrazený jako poustevník je sedmým zastavením této cesty. Sochu obklopují žulové sloupky spojené řetězem. Dříve stávala socha na volném prostranství, nyní se ocitla v těsné blízkosti oplocení a živého plotu zahrady domu čp. 126 a zastiňuje ji hustá zeleň. Socha orientovaná k jihu je umístěna na jednoduchém obdélném soklu s mírně kónickým dříkem a s profilovanou patkou. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou. Stěny soklu jsou členěny rytými rámy s ujmutími rohy. Socha světce v mírně nadživotní velikosti stojí na nízké podnoži. Na přední straně podnože je rytý majuskulní nápis S. IOHANNES BAP. Světec je oděn v bohatě zřasené roucho splývající z pravého nadloktí přes levý bok až na zem. Levou část hrudi má světec odhalenou spolu s pravou paží a oběma rameny. Přes záda má přehozenou kůži, kterou má k tělu přichycenou bandalírem přes levé rameno diagonálně přes hruď. Váha těla je plně soustředěna na pravou nohu zesílenou cípem drapérie. Levou rukou si světec přidržuje vykasaný cíp roucha ve výši klína, čímž je odhalena bosá nadlehčená levá noha až nad koleno. Noha je pokrčena s vytlačeným kolenem a palcem se lehce opírá o podnož. Pravice předsunutá dopředu drží dlouhou kovovou hůl zakončenou křížem, pod kterým je umístěna svislá na koncích svinutá páska s iniciálami INRI. Hlava světce s plnovousem je mírně pootočena k pravému rameni. Před Janovou pravou nohou leží beránek s hlavou natočenou doprava. Materiál: sokl-pískovec, socha-mušlový vápenec Rozměry: sokl cca: 125 x 90 x 70, výška sochy cca 195 cm, kovová hůl s křížem dlouhá cca 250 cm