venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 6 se nachází při SZ okraji obce Zvěřetice a je orientována vstupem k východu, do malé návsi. Jedná se o uzavřenou usedlost s budovami kolem dvora na všech čtyřech stranách, s poměrně zachovalou dispozicí, ale ve velmi špatném stavebně-technickém stavu. Vstupní průčelí bylo tvořeno vlevo východním volutovým štítem obytného stavení, na který navazovala vjezdová segmentová brána a vpravo podélná fasáda špýcharu. Štít obytného stavení i brána byly zbořeny a ze vstupního průčelí je zachován pilíř brány a špýchar. Na pravé východní straně je špýchar a za ním kolna s dřevěným polopatrem. Vlevo je situováno obytného stavení - torzo obvodových stěn, vnitřních stěn, propadlé trámové stropy a dále na něj navazují stáje na jižní straně areálu, zaklenuté klenbami do traverz. Na severu uzavírá dvůr dominantní stodola, kde SZ část střechy je pobořena. Na západní straně je umístěna kolna a novější chlévy, na které navazuje zadní branka v ohradní zdi. Před západní hranicí areálu u chlévů je umístěn drobný hospodářský objekt obdélného tvaru.