venkovská usedlost

Usedlost je rozložená v jižním svahu nad návsí, s průčelím orientovaným východním směrem. Pravá část usedlosti, Č.p. 41 — vierkant — má půdorys ve tvaru „L“, je patrová. Při levém nároží se nachází patrový špýchar s trámovým stropem sýpky. Vstup do bývalé obytné Části je ze dvora. Navazující hospodářská část na č.p. 41 je stejné úrovně obvodového zdiva, krovu, typu střechy i krytiny. Dispozice však již byla kompletně vybourána a v současnosti je započatá adaptace s novými příčkami (bez stropů s průhledem do krovu). V závěru dispozice (před stodolou) je otevřená kolna s bedněným štítem a s patrem se střešním přesahem s pavlačkou. Levá Část usedlosti, č.p. 25 — starší obytná část, možná i původně vejminek, má obdélný půdorys. Tvoří ji obytná část (světnice, přístěnek, vstupní síň, prostor bývalé černé kuchyně, chodbička se vstupem do sklepa, novodobě upravená dispozice s chodbou a WC vpravo a pokojem vlevo). Navazující hospodářské křídlo stejného obvodového zdiva, úroveň krovu, typu střechy a krytiny má bývalý stájový prostor dnes adaptovaný na pokoj, dále navazuje prostor garáže, průjezd a otevřená kolna s bedněným seníkem. Příčná hmota stodoly s cihlovým obvodovým zdivem usedlost uzavírá ze západu, je dnes adaptována. Dvůr je zatravněn, kolem č.p. 25 je zvýšený vybetonovaný chodníček. Mezi vierkantem, resp. špýcharem a levou obytnou částí je krátký úsek zděné ohradní zdi s brankou pro pěší.