pomník 21 padlým z května 1945

Pietní místo s hroby padlých v odboji 5. 5. 1945 se nachází za hřbitovní zdí. Uprostřed na hřbitovní zdi je umístěna bílá mramorová leštěná deska se dvěma kovovými deskami. Větší deska nese plastický majuskulní nápis „MY ZA VLAST PADLI/ VY VLAST BUDUJTE!“ Pod ní menší deska s figurální plastikou. Po obou stranách na hřbitovní zdi jsou niky v podobě šesticípých květin s šesti hroty mezi okvětními listy. V nikách umístěny desky se jmény padlých na levé desce doplněny nadpisem 5. 5. 1945. Před hřbitovní zdí se nachází jeden velký široký hrob s betonovým a vpředu s kovovým obrubníkem, osazený 26 různými náhrobními kameny. Přibližně 12. hrob v pořadí, zhruba uprostřed před mramorovou deskou na hřbitovní zdi, se nachází pomník s kovovou plastikou zbraně a s obdélnou deskou s majuskulním nápisem v plasticky vystouplém kruhu. Nápis zní: NA/ PAMĚT /ALOISE HENDLA/ ZE ŽDÍRCE/ PADL/ 5. 5. 1945.