usedlost

Venkovská uzavřená usedlost čp. 4 se nachází ve významné památkové rezervaci v obci Malé Chrášťany a s ostatními kulturními památkami čp. 2, 3, 5 a 6 tvoří západní stranu návsi. Východní dvouštítové selskobarokní průčelí spojené vstupní branou a brankou je orientováno do návsi. Jedná se o uzavřený areál, jehož budovy jsou seskupeny kolem dvora. Severní hranici usedlosti tvoří rekonstruované obytné stavení se sedlovou střechou a na něj navazují přízemní stáje, které jsou zastřešeny sedlovou střechou. Za stájemi je otevřená kolna se sedlovou střechou, přes kterou se dostaneme do přístavku, který je umístěn mezi stodolou čp. 3 a 4. Usedlost uzavírá na západě průjezdná stodola se sedlovou střechou. - stav k roku 2004. U stodoly je malý hospodářský objekt. V JV rohu dvora je budova špýcharu a navazující chlévy a obě budovy jsou zastřešeny sedlovou střechou. Špýchar se selskobarokním štítem je propojen ohradní zdí s branou a brankou s obytným stavením. Zbývající část jižní hranice dvora tvoří budovy sousední usedlosti čp. 5. V době dokumentace nebyl umožněn přístup do areálu usedlosti. Stav k roku 2016 - na místě zbourané stodoly byla postavena hmotově shodná novostavba, která není předmětem památkové ochrany.