venkovská usedlost - býv. pivovar

Velmi starobylý a hodnotný dům čp.4 a sousední navazující dům če.120 se nachází v jeho západní části obce Vitějovice. Oba domy mají okapovou orientaci (jsou postaveny podélně v místní ulici) a díky klesajícímu terénu jsou obytné části obou domů vysazeny do patra nad hospodářský suterén, který je především v domě čp.4. Sousední dům če.120 má z uliční strany vysokou podezdívku, za kterou se skrývá pravděpodobně sklep – loch, což dokumentují 2 malá větrací okénka. Kromě roubené štítové světnice v kožichu má dům čp.4 třípodlažní kamenný komorový a síňový díl. Nejvyšší patro sýpkové komory i přes různé úpravy lze odvozovat od dvojice drobných okének pod okapem na uličním průčelí. Dům če.120, původně pravděpodobně výměnek s hospodářskou částí vedle bydlení v přízemí, navazuje hmotově a tvoří s domem čp.4 kompaktní celek s dominantní výškou dva a půl patra. Někdy bývá označován jako bývalý pivovar. Dnes dvě samostatné nemovitosti mají vlastní nepravidelné dvory s vjezdovou bránou u čp.4 a novodobými vraty u če.120. K domu čp.4 je přistaven novodobý otevřený přístřešek, v předzahrádce stojí kaplička. Ve dvoře če.120 se nachází kolna.