venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 1268/232 (staré čp. 20) se nachází 2 km jižním směrem od historického jádra města České Budějovice a je situovaná na území vesnické památkové zóny Rožnov, na pravém břehu řeky Vltavy. Usedlost obdélného tvaru s budovami seskupenými kolem dvora převážně na SZ straně je orientována trojúhelným štítovým průčelím k východu, do ulice Lidická. Štítové průčelí je tvořeno trojúhelným štítem obytného stavení a k němu je připojena obdélná branka a segmentově zakončená brána. Na obytné stavení navazují chlévy, kolna a v závěru konírna. Na západě je dvůr uzavřen zbylou částí zděné stodoly (perny), zbytek byl zbourán v 60. letech 20. století. Ze zbourané části stodoly byla ponechána přední východní obvodová stěna s vraty a severní část obvodové stěny z vepřovic. Výběh pro psa ve dvoře a posezení v prostoru ubourané stodoly nejsou předmětem památkové ochrany.