usedlost

Usedlost čp. 33 se nachází ve středu obce Heřmaň, tvoří část západní strany návsi v řadě stavení a je orientována průčelím obytného stavení k východu. Usedlost je tvořena z obytného stavení, na které navazuje stáj a kolna. Na průčelí obytného stavení navazují nová plechová vrata, která nahradila vjezdovou bránu. Část dvora a část stodoly patřící k čp. 33 nejsou zahrnuty do památkové ochrany. Usedlost byla tvořena obytným stavením, stájemi a kůlnou na jihu areálu, stodolou uzavírající dvůr na západě a na severní straně špýcharem s navazujícím výměnkem a chlévy. Štít obytného stavení je datován rokem 1843 a štít dnes již neexistující protilehlé sýpky rokem 1844. V 80. letech 20. století došlo k rozdělení statku na dvě poloviny a k přidělení druhého čísla popisného. K novému čp. 50 patřila sýpka, která byla stejně jako brána do dvora stržena a na jejím místě postaven nový rodinný dům, k němuž patří hospodářská budova (stáj?), zhruba dvě třetiny stodoly a polovina dvora. V roce 1987 byla za kulturní památku zapsána část usedlosti čp. 33.