venkovská usedlost

Usedlost je situována na severní straně návsi v Záboří. Hlavní obytná hmota vierkantu je patrová a má jižní průčelí směrem do návsi šestiosé. Segmentově zaklenutý vjezd je umístěný asymetricky a vede do plochostropého průjezdu, nad nímž jsou umístěné místnosti bytu. V současnosti jsou všechny vnitřní prostory základní dispozice zadaptovány pro obytné účely, včetně levého dvorního křídla. Hospodářské funkci slouží dosud pouze bývalé stáje — chlévy při pravé straně. V závěru dispozice se nachází přebudované pozůstatky chlévů a původní kolna, též nově zastřešena. V samém závěru dvora se nachází příčná ohradní zeď, která je pozůstatkem vyhořelé stodoly. V zadní části dvora, po pravé straně, byla postavena ve 20. století nová garáž o čtvercovém půdorysu, tato garáž není předmětem památkové ochrany. Dvůr je částečně zatravněn, částečně vybetonován (hlavně za obytnou částí resp. za průjezdem).