předměstský dům

Dvoupodlažní klasicistní volně stojící budova se nachází na nároží ulice Svatoanenské a Masarykovy ulice. Dům je místní dominantou a tvoří zajímavou architektonickou komponentu zástavby. Fasáda je na severní a východní straně zdobena a členěna vysokým pilastrovým kompozitním řádem. Pilastry jsou ukončeny hlavicemi, v nichž se mísí prvky iónské i korintské. Celý řád vynáší hojně profilovanou korunní římsu. Uliční průčelí je zdobeno malým trojúhelníkovým tympanonem s vikýřovým okénkem stejného tvaru, neseného dvojicí pilířů rámující pole středové okenní osy. Střecha: mansardová s valbičkou, krytá břidlicí Materiál: cihla, omítka šedá s bílými architektonickými prvky Dům je přístupný brankou prolomenou v zídce navazující na severozápadní část fasády a obklopující zahradu. Úsek zastřešeného přístavku navazující na severovýchodní straně je prolomen dvěma pravoúhlými výkladci. Obvodová zeď je prolomena branou vjezdu do dvora zaklenutou stlačeným obloukem. Brána vrcholí novodobě upraveným trojúhelníkovým štítem s vyloženou korunní římsou a párem nástavců po stranách.