venkovská usedlost

Usedlost čp. 22 se nachází v severovýchodní části obce Třešňový Újezdec, svým hlavním průčelím je obrácená do lichoběžníkové návsi. Jednotlivé objekty usedlosti jsou založeny v mírně skloněném terénu se spádem k východu a severu a rozkládají se kolem nepravidelného dvora, část dvora uzavírá na jižní straně též objekt souseda. Usedlost se skládá z obytného stavení, situovaného vlevo od brány, stáje v prodloužení stavení, sýpky umístěné ve středu severní strany areálu, chlévů, rozdělených po obou stranách sýpky, severní kolny, napojující se na východní chlév, jižní kolny, umístěné v zadní části jižní strany dvora, stodoly, uzavírající areál ze zadní strany, brány, oddělující areál od návsi a vnitřního dvora.