koželužna

Dům čp. 12/IV je součástí městské památkové rezervace Jindřichův Hradec. Nachází se při Nežárecké bráně. Starší část domu je hloubkový dvoutrakt s chodbou klenutou segmentově valenou klenbou, boční prostory zaklenuty plackami a valenou klenbou s výsečemi. Přístavba z 19. století je v přízemí rovněž klenutá, je zde dochována historická hmotová skladba objektu. Jednopatrový v současnosti již nárožní dům při mostu přes Nežárku, kolmo orientovaný přes ulici. Starší část se vstupem, je nižší , novější část vysunutá z původního půdorysu a doléhající až k nábřežní zdi. Starší část o 3 x 2 okenních osách má nečleněné průčelí, štít dolní části mansardové střechy, bedněný, horní valená část předsunuta. Jednopatrový nárožní objekt. Areál zahrnuje dům, vnější schodiště a zahradu, dílna za domem není předmětem památkové ochrany.