usedlost

Areál usedlosti je umístěn v západní části návsi a tvoří nedílnou součást její kompaktní fronty. Hlavní průčelí je obráceno k východu a tvoří jej obytné stavení vpravo a podélně umístěný špýchar vlevo s navazujícím objektem vepřína, obě části průčelí propojuje mírně vysazená prostá brána. Za branou se rozkládá poměrně velký mírně lichoběžníkový dvůr, na pravé straně zcela uzavřený zástavbou – obytné stavení s hmotově navazujícím objektem stájí a chlévů. Levá strana dvora volná, uzavřená hmotou sousedního objektu čp. 33, vpředu vedle brány zmíněný špýchar s přístavkem sklepa a navazujícím vepřínem. Kolmo na vepřín navazuje torzo dalšího drobného objektu, patrně chlívky pro drobné domácí zvířectvo. Západní strana dvora je dnes otevřená, původně k objektu náležela volně stojící stodola, uzavírající západní stranu dvora, dnes zcela přestavěná na vepřín a majetkově oddělená již v době zápisu. Nedílnou součástí usedlosti je objekt čp. 33, který sloužil jako výměnek (výměnek, kolna, stodola, brána, dvůr).