usedlost

Venkovská usedlost čp.17 se špýcharem a s jednoduchou vstupní bránou se nachází proti kapličce na severní straně návsi v obci Strunkovice nad Volyňkou. Obec leží vlevo od silnice 1.tř. na trase ze Strakonic do Volyně. Jednoštítová zděná patrová zemědělská usedlost má uzavřený půdorys s levostranným obytným a hospodářským traktem (pořadím) s kolmo posazenou stodolou. Protáhlý dvůr lichoběžníkového tvaru je vymezen patrovým obytným stavením se špýcharem a s navazujícími chlévy a kolnou na západní straně areálu, na severní straně průjezdnou stodolou, vstupní bránou na jihu a sousedním stavením vpravo na východní straně. Na východní straně dvora, podél sousedního objektu čp. 18, se nacházejí drobné hospodářské objekty a přístavky s částečným zapuštětím v terénu, které jsou bez památkové ochrany.