usedlost

Venkovská usedlost čp. 5 se nachází v jižní části obce Ratiboř, stranou od vedlejší komunikace v obci. K silnici je obytné stavení orientováno průčelím s lomenicí. Jedná se o usedlost nepravidelného zvláštně zalomeného tvaru, kde stodola je předsazena před průčelí obytného stavení o celou svoji hloubku blíže k silnici. Na ní navazuje obytné stavení, které tvoří hranici areálu na SV. Na JV je dvůr uzavřen dřevěnými vraty s plotem jenž nejsou předmětem památkové ochrany. Na JZ je situovaný chlév s přístavkem. Podél obvodové stěny sousedního objektu jsou drobné hospodářské objekty, které nejsou předmětem památkové ochrany. Před obytným stavením je zahrádka ohraničená dřevěným plotem mezi kovovými sloupky, který není předmětem ochrany.