fara

Uzavřený areál fary se nachází v jihovýchodní části obce ve svažitém terénu v bezprostřední blízkosti farního kostela sv. Václava (rč. ÚSKP ČR 26583/7-4715). Ústřední jednopatrová dvoutraktová obdélná budova fary z 18. století je situována při severním okraji pozemku. Západně od hlavní budovy je dvůr s hospodářskou budovou. Dvůr je od návsi oddělen půlkruhovou zděnou bránou s brankou pro pěší. Jižní hranici vymezuje budova stodoly spojená s hospodářským objektem ohradní zdí, která tvoří jihozápadní hranici pozemku. Na východní straně celý areál uzavírá zahrada oplocená laťkovým plotem. Kvůli svažitému terénu je zahrada od dvora oddělena opěrnou zdí se schodištěm. Předmětem památkové ochrany od roku 1963 je fara čp. 7, brána s brankou a navazující hospodářský objekt s parcelou st.p.č. 19/1, ostatní objekty (stodola s parcelou st.p.č. 19/2, ohradní zeď, opěrná zeď se schodištěm a zahrada s oplocením s pozemky st.p.č. 19/1, p.p.č. 33/1 a 33/2) byly prohlášeny KP rozhodnutím MK ČR až v roce 2014.