usedlost

Venkovská usedlost čp. 4 se nachází nedaleko od návsi na úpatí malého terénního svahu v obci Branišovice, na jejím západním konci vedle venkovské usedlosti čp. 3. Usedlost je položena nedaleko od komunikace a je ustoupena od uliční zástavby do pozadí. Vstupní průčelí je orientováno k východu a otevírá se štítem obytného stavení a štítem roubeného špýcharu. Usedlost nepravidelného tvaru se skládá ze čtyř samostatně stojících objektů nepravidelně rozmístěných po dvoře. Na severu je obdélná budova roubeného špýcharu se sedlovou střechou a za ním je hospodářská budova, která ustupuje skoro o celou hloubku budovy. Na západě je dvůr uzavřen roubenou stodolou s přístavkem. Na její JZ a na SZ roh navazuje nízká kamenná zídka. Na jihu areálu je obdélné obytné stavení se sedlovou střechou. Mezi stodolou a hospodářským objektem je přístavek dřevníku, který není předmětem památkové ochrany. Celý areál usedlosti je oplocen plotem z pletiva, který není rovněž předmětem památkové ochrany.