venkovská usedlost

Areál zahrnuje obytné stavení čp. 23, výměnek čp. 51, bránu s brankou, špýchar, chlévy, stáje, stodolu, kolnu a dvůr. Novodobý plot ve dvoře není předmětem památkové ochrany. Statek se nachází uprostřed kompaktní historické zástavby na západní straně čtvercové návsi. Je prostřední ze třech statků, jejichž budovy se rozkládají kolem víceméně pravidelných obdélných dvorů, které jsou na západní straně uzavřeny stodolami umístěnými v jedné linii. Půdorys usedlosti je pravidelný, při pohledu z návsi se uplatňuje průčelí obytného stavení, po jeho levé straně brána a branka a průčelí výměnku. Za obytné stavení plynule navazuje špýchar, dále stáje. Za stájemi byla příčně postavena stodola, která uzavírá celou šířku dvora. Proti obytnému stavení stojí výměnek. Dvorem dnes podélně prochází plot, protože usedlost je majetkově rozdělena na dvě části. Majitel čp. 23 zpřístupnil svou část usedlosti jen částečně a nepřál si pořizovat žádnou fotodokumentaci, kromě průčelí usedlosti obráceného do návsi.