venkovská usedlost

Ve středu, na návsi, obce Vodice se nachází uzavřená venkovská usedlost čp.3, která je poměrně hustě řazená vedle sousedních rozlehlých venkovských usedlostí. Usedlost má podobu uzavřené čtyřboké usedlosti s podélně orientovaným obytným stavením s průjezdem a s polokruhovým vjezdem. Vstupní podélné průčelí je orientováno k jihu, do přilehlé návsi. Usedlost tvoří významný architektonický a urbanistický prvek v památkově chráněné rezervaci. Čtyřboká uzavřená usedlost je tvořena podélným obytným stavením s průjezdem, výměnkem a špýcharem v patře. Na obytné stavení v prodloužení západního křídla navazují klenuté chlévy. Dvůr na severu uzavírá průjezdná stodola. Podél východní hranice dvora je situována kolna, vytvářející se stodolou jeden společný objekt. Na východní straně dvora, se u obytného stavení, nachází drobný hospodářský objekt, na který se nevztahuje památková ochrana.