výšinné opevněné sídliště - hradiště Na hradci, archeologické stopy

Výšinné sídliště je situováno v nadmořské výšce 370 m na nízké ostrožně na pravém břehu Lužnice, výškový rozdíl mezi hladinou řeky a temenem ostrožny je asi 20 m. Přírodní konfigurace poskytovala výšinnému sídlišti dostatečnou ochranu v podstatě pouze na JZ straně s údolím Hosteckého potoka a na JV straně, kde čelo ostrožny vybíhá do údolí Lužnice. Na SV straně přechází plateau ostrožny v mírný svah klesající k Lužnici, na přístupové SZ straně se plocha ostrožny pozvolna rozšiřuje a terén zde stoupá k návrší Hájiště (kóta 503 m). Rozsah osídlené plochy je možno stanovit jen přibližně na 1,1 ha, neboť na SZ straně nelze bez archeologického průzkumu určit hranici sídliště. Temeno ostrožny je mírně oblé a klesá zejména na JZ ke hraně údolí potoka. Po případném opevnění se v terénu nezachovaly žádné stopy, jeho existenci by mohl ověřit pouze archeologický výzkum. Archeologické výzkumy a nálezy V roce 1946 nalezl J. Maličký na ploše ostrožny zlomky středověké keramiky. Keramika nalezená roku 1981 dr. A. Benešem patří do raného středověku. Uložení nálezů AÚ Praha – exp. Plzeň (P 6/77, P 39/81)