venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 1264/9 (staré čp. 12) se nachází 2 km jižním směrem od historického jádra města České Budějovice a je situovaná na území vesnické památkové zóny Rožnov, na pravém břehu Vltavy. Usedlost je významným prvkem urbanistického uspořádání v historické zástavbě a jeho nedílnou součástí. Usedlost se nachází při jižním okraji náměstí Bratří Čapků a dále pokračuje jižním směrem podél ulice Lidická. Hlavní částí usedlosti je obytná budova s polopatrem a s průjezdem tvořící SZ část usedlosti a je půdorysně do tvaru „L“. Na obytnou budovu navazují přízemní chlévy, maštale a bývalá kolna přestavěná na sklady. Protáhlý obdélný dvůr je na východě ohraničen ohradní zdí s dřevěnými pojízdnými vraty, na západě ohradní zdí s vraty. Na jihu areálu je situována stodola. Stodola není předmětem památkové ochrany.