měšťanský dům

Objekt se nachází na území městské památkové rezervace. Dvoupatrový dvojdům umístěný na původních dlouhých parcelách přiléhajících až k hradbám nad Vajgarem, při nichž jsou ještě na mapě stabilního katastru zachyceny zděné zadní dvorní budovy, po nichž již dnes nejsou ve dvoře patrné stopy. Proti sousednímu čp. 157 vlevo dům předstupuje o jednu okenní osu, směrem do Svatojánské ulice je přízemní okenní otvor slepý, okna v patře shodná s okny v hlavním průčelí. Klasicistní pojetí značně narušené fasády je osově souměrné, osmiosé, v přízemí se dvěma poloobloukem zakončenými vjezdy po stranách a uprostřed se dvěma novodobě pojednanými výkladci. Patra jsou oddělena římsami, šambrány kolem oken jsou zakončeny klenákem ve vrcholu. Nad pravým portálem je umístěna tabulka informující o vzniku požáru v tomto domě v roce 1801. Objekt sloužil pro bytové účely a v přízemí byla provozovna Mototechny, která využívala i dvorek (proto byl dvorek vyasfaltován) a přilehlé dvorní přístavky. Dnes nadále dům slouží pro bytové účely (patra), v přízemí se nachází pizzerie a další v současnosti nevyužívané komerční prostory.