socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází na návsi po pravé straně silnice Úsobí-Lípa. Do Chalkova byla socha darována v roce 1768 majitelem úsobského panství (původně stála na mostě u úsobského zámku). Socha světce stojí na žulovém kvádrovém podstavci čtvercového půdorysu o hraně 43 cm a vysokém 1 m, na kterém je osazena nová profilovaná deska z pískovce. Tato kopie nahradila původní žulovou římsovou desku. Na desce (65x65x10 cm) stojí 1,5 m vysoká pískovcová socha světce. Sv. Jan Nepomucký je zobrazen s levou nohou nakročenou dopředu. V levé pozvednuté ruce s napřaženým ukazováčkem drží nový kovový kříž ve svislé poloze. Pravou ruku má ohnutou v lokti a drží ji nad pasem. Plášť je nařasený a u dolního okraje lemovaný krajkou. Přes ramena má pláštěnku a na hlavě biret. Kolem hlavy se nachází měděná svatozář s pěti hvězdami. Na soše jsou viditelné četné doplňky z restaurování (ruce od zápěstí, na hlavě, spodní partie sochy).