mohylník, archeologické stopy

1. Mohylové pohřebiště v trati „Na slouních“ se nachází v nadmořské výšce 480 m na plochém návrší, které ze S vybíhá do údolí Netolického potoka a které je ze Z a V vymezeno údolími dvou bezejmenných levostranných přítoků tohoto potoka. Na jeho temeni leží dvě skupiny mohyl vzdálené od sebe asi 300 m. Severní skupina se skládá z 24 mohyl a rozkládá se na ploše asi 200 × 130 m. Většina mohyl je uspořádána do pěti rovnoběžných řad probíhajících ve směru Z – V. Ty jsou tvořeny (počítáno od S) 5, 3, 6, 3 a 3 mohylami a jsou dlouhé 20 – 80 m, vzdálenost mezi jednotlivými řadami je 3 až 10 m. Zbývající mohyly se nacházejí v prostoru mezi řadami a SZ od hlavní skupiny. Mohylové násypy mají půdorys buď kruhovitý o průměru 4 – 10 m nebo oválný o délce 7 – 12 m, některé z nich jsou částečně obklopeny mělkými obvodovými žlaby. Jižní skupina mohyla leží na J okraji návrší. Nachází se zde neporušená mohyla o průměru 7 m a výšce 0,5 m, ve vzdálenosti 100 m JV od ní jsou další dva nejisté mohylovité útvary. 2. Mohylové pohřebiště v trati „Na spálené“ leží v nadmořské výšce 510 m na temeni malého návrší. Návrší vystupuje z širokého plochého hřebene táhnoucího se ve směru Z – V a převyšuje jej asi o 3 m. Nachází se zde 10 mohyl, které jsou nakumulovány těsně vedle sebe na oválném temeni návrší na ploše cca 35 × 20 m, pouze 2 mohyly leží na svahu S a J ve vzdálenosti 20 a 30 m od temene návrší. Mohyly mají kruhovité násypy o průměru 4 – 13 m a výšce od 0,3 do 1,3 m.